Ενδοουρολογία

Η ενδοουρολογία αποτελεί υποειδικότητα της Ουρολογίας, η οποία ασχολείται με την ενδοσκοπική αντιμετώπιση παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας. Στις παθήσεις αυτές περιλαμβάνονται:

 • Οι λίθοι του νεφρού, του ουρητήρα, της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας.
 • Τα στενώματα της ουρήθρας
 • Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη στον άνδρα
 • Η διερεύνηση της αιματουρίας
 • Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, του ουρητήρα και της νεφρικής πυέλου

 

  Υπηρεσίες ενδοουρολογιας

  Λιθίαση νεφρού

  Η λίθοι του νεφρού αποτελούν συχνό πρόβλημα πού απασχολεί περισσότερο από το 10%-20% των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της ζωής τους στις προηγμένες χώρες. Η αιτιολογία τους ποικίλει καθώς μπορεί να είναι αποτέλεσμα φλεγμονών, μεταβολικής διαταραχής, γενετικής προδιάθεσης και φαρμακευτικής αιτιολογίας.

  Το μέγεθος και η θέση τους επηρεάζουν την εμφάνιση και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, αλλά καθορίζουν και τον τρόπο αντιμετώπισης (ενδοσκοπική λιθοτρυψία, εξωσωματική λιθοτρυψία, διαδερμική λιθοτρυψία).

  Η διάγνωση και η αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης αποτελεί εξατομικευμένη διαδικασία και γίνεται πάντα κατόπιν ενημέρωσης του ασθενούς για όλες τις διαθέσιμες μεθόδους.

  Λιθίαση ουρητήρα

  Οι λίθοι του ουρητήρα είναι μια συχνή πάθηση που απασχολεί συχνά τους ασθενείς προκαλώντας πόνο (κολικό), φλεγμονή ή και στενώματα στον ουρητήρα. Η διάγνωση και η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με τον ασθενή. Η ενδοσκοπική και εξωσωματική αντιμετώπισή τους αποτελούν τους βασικούς τρόπους θεραπευτικής προσέγγισης.

  Λιθίαση κύστης

  Η λιθίαση της κύστης οφείλεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων στην υπερπλασία του προστάτη και γι’ αυτό αφορά συνήθως τους άνδρες. Οι αιματουρία και οι ουρολοιμώξεις συχνά συνοδεύουν την πάθηση. Η ενδοσκοπική αντιμετώπιση της λιθίασης της ουροδόχου κύστης (σε συνδυασμό ή όχι με την ταυτόχρονη αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη) έχει αντικαταστήσει την ανοιχτή χειρουργική αντιμετώπιση που εφαρμοζόταν παλιότερα.

  Στενώματα ουρήθρας

  Τα στενώματα της ουρήθρας είναι συγγενή ή επίκτητα έπειτα από τραυματισμό (καθετηριασμοί της ουρήθρας, διουρηθρικές επεμβάσεις, κακώσεις πέους, περινέου) και αποτελούν συχνή αιτία δυσκολίας στην ούρηση. Η ενδοσκοπικές επεμβάσεις αποτελούν την πιο γρήγορη και ασφαλή αντιμετώπιση τους και περιλαμβάνουν την οπτική ουρηθροτομή, την τοποθέτηση ουρηθρικού stent και τη διαστολή με μπαλόνι Optilume. Η εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία είναι το κλειδί στην επιτυχία στην αντιμετώπιση της πάθησης.

  Καλοήθης υπερπλασία προστάτη (Rezūm)

  Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μια πάθηση που αφορά περισσότερους από τους μισούς άντρες άνω των 50 ετών.

  Το Rezūm ενδείκνυται για κάθε άντρα με συμπτώματα καλοήθους υπερτροφίας προστάτη, αντί για τη φαρμακευτική αγωγή ή μια χειρουργική παρέμβαση. Το Rezūm δεν εμφανίζει τις ανεπιθύμητες ενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής (υπόταση, ελάττωση ερωτικής επιθυμίας, απουσία εκσπερμάτισης) και εκμηδενίζει τις επιπλοκές των χειρουργικών επεμβάσεων (στενώματα ουρήθρας, στυτική δυσλειτουργία, απώλεια εκσπερμάτισης, αιμορραγία, ακράτεια ούρων) και μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε ηλικία.

  To Rezūm είναι αποτελεσματικό ακόμη και σε περιπτώσεις μέσου λοβού, όπου η φαρμακευτική αγωγή είναι αναποτελεσματική.

  Το Rezūm δεν καίει, κόβει ή καταστρέφει τον προστατικό ιστό. Η μέθοδος πραγματοποιείται με την έγχυση ατμού μέσα στον προστάτη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το μέγεθος του προστάτη να μειωθεί προοδευτικά, μέσα σε διάστημα 4-12 εβδομάδων, έως και 40%. Η χρήση του ατμού και όχι ηλεκτρικής ή θέρμικής ενέργειας και laser, εκμηδενίζει τις επιπλοκές και καθιστά το Rezūm τη λειγότερο επεμβατική μέθοδο για την αντιμετώπιση της υπερτροφίας του προστάτη.

  Καλοήθης υπερπλασία προστάτη (TURis)

  Η διουρηθρική αφαίρεση του προστάτη αδένα με τη μέθοδο TURis, αποτελεί ενδοσκοπικό τρόπο αντιμετώπισης της υπερπλασίας του προστάτη που εφαρμόζεται εδώ και πολλές δεκαετίες και αντικατέστησε την ανοικτή επέμβαση του προστάτη σε πολλές περιπτώσεις υπερτροφίας. Ο προστάτης κόβεται τμηματικά με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και τα κομμάτια αφαιρούνται δια μέσου της ουρήθρας χωρίς να γίνεται ανοικτή τομή. Οι άμεσες μετεγχειρητικές επιπλοκές αφορούν στην αιματουρία και στις ηλεκτρολυτικές διαταραχές, ενώ οι απώτερες στην απώλεια εκσπερμάτισης και σπανιότερα στην διαταραχή της στύσης, στην ακράτεια ούρων και τα στενώματα στην ουρήθρα και στον αυχένα της ουροδόχου κύστης.

  Αιματουρία - Καρκίνος ουροδόχου κύστης, ουρητήρα, νεφρικής πυέλουση

  Η ανώδυνη μακροσκοπική αιματουρία αποτελεί ένα ανησυχητικό σύμπτωμα για τον ασθενή αλλά και για το γιατρό καθώς μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα του καρκίνου του ουροθηλίου. Η επιτακτική ούρηση μπορεί επίσης να υποκρύπτει καρκίνο in situ.

  Ο καρκίνος της ουροδόχου αποτελεί την 7η πιο συχνή κακοήθεια παγκοσμίως και το κάπνισμα (ενεργητικό ή παθητικό) είναι η πιο συχνή αιτία. Άλλες αιτίες αφορούν σε επαγγελματική έκθεση σε τοξικές ουσίες που περιέχονται σε βαφές αλλά και κληρονομικά αίτια.

  Η διερεύνηση της αιματουρίας περιλαμβάνει την γενική και την καλλιέργεια ούρων, την κυτταρολογική εξέταση ούρων, το υπερηχογράφημα ΝΟΚ, την αξονική πυελογραφία και την κυστεοσκόπηση. Στο ιατρείο διενεργείται ανώδυνη εύκαμπτη κυστεοσκόπηση υπό τοπική αναισθησία για διαγνωστικούς σκοπούς με εύκαμπτο ψηφιακό κυστεοσκόπιο υψηλής ευκρίνειας.

  Η ενδοσκοπική διουρηθρική αφαίρεση ενός μορφώματος της ουροδόχου κύστης υπό γενική αναισθησία και η ιστολογική του εξέταση αποτελεί το επόμενο διαγνωστικό αλλά και θεραπευτικό βήμα μετά την πρώτη διάγνωση. Η ενδοουρολογία μπορεί επίσης, να προσφέρει ενδοσκοπική θεραπεία και σε μικρούς όγκους του ουρητήρα και της νεφρικής πυέλου.

  Διαβάστε περισσότερα…

  • Λιθίαση ουροποιητικού
  • Νεφρολιθοτριψία
  • Ουρητηρολιθοτριψία
  • Ενδοσκόπηση ουροποιητικού
  • Στενώματα ουρήθρας
  • Stent ουρήθρας
  • Optilume ουρήθρας
  • Κάκωση ουρητήρα

  Η Ενδοουρολογία είναι η εξειδίκευση της Ουρολογίας όπου διενεργούνται επεμβατικές ή διαγνωστικές πράξεις μέσω της ουρήθρας ή μέσω του δέρματος απευθείας στο όργανο-στόχο. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται ο ελάχιστα επεμβατικός χαρακτήρας των πράξεων και το μέγιστο αποτέλεσμα με την καλύτερη και γρηγορότερη αποκατάσταση.

  Τι πρέπει να γνωρίζω για το χειρουργείο μου

  Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει λεπτομερώς για τις μεθόδους και τους τρόπους αποκατάστασης του προβλήματος που σας ενδιαφέρει. Ο στόχος είναι από κοινού, να αποφασιστεί η προσέγγιση εκείνη που θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με τις προσδοκίες σας. Το αποτέλεσμα αυτό πρέπει να να διασφαλίζει την οριστική επίλυση του προβλήματος.

  N

  Νοσηλεία

  Πολλά από τα χειρουργεία δεν απαιτούν νοσηλεία. Αυτό σημαίνει πως με τις κατάλληλες οδηγίες, μπορείτε σε λίγες ώρες μετά την επέμβαση να επιστρέψετε στο σπίτι σας. Εάν απαιτηθεί νοσηλεία, αυτή διαρκεί συνήθως μία ημέρα, κατά την οποία θα βρίσκεστε υπό τη φροντίδα των έμπειρων συνεργατών μας.

  N

  Προεγχειρητικός έλεγχος

  Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει σχετικά με το ιατρικό σας ιστορικό. Συναφή ιατρικά προβλήματα, τυχόν φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε, προηγούμενα χειρουργεία και νοσηλείες θα καταγραφούν αναλυτικά. Ανάλογα θα σας ζητήσει να τροποποιήσετε ή να διακόψετε κάποια αγωγή και ενδεχομένως να ξεκινήσετε κάποια άλλη. Παράλληλα, πριν το χειρουργείο θα σας ζητηθεί να κάνετε έναν προεγχειρητικό έλεγχο (εργαστηριακές εξετάσεις, ακτινογραφίες, καρδιολογικός έλεγχος).

  N

  Αναισθησία

  Σε συνεργασία με τους αναισθησιολόγους μας, θα αποφασιστεί το είδος της αναισθησίας που θα χρησιμοποιηθεί για την κάθε παρέμβαση, πάντα με γνώμονα την ασφάλειά σας. Ο αναισθησιολόγος θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί σας, ώστε να σας προετοιμάσει για το χειρουργείο και θα αναλάβει μέρος της μετεγχειρητικής σας φροντίδας και αποκατάστασης.

  N

  Αξιολόγηση αποτελέσματος

  Μόλις ολοκληρωθεί η αποκατάσταση, αξιολογείται το αποτέλεσμα της από κοινού προσπάθειας. Η σωστή επιλογή της παρέμβασης, η άρτια διενέργεια του χειρουργείου και η πιστή τήρηση του πρωτοκόλλου αποκατάστασης, εγγυώνται ένα άριστο αισθητικά και λειτουργικά αποτέλεσμα, το οποίο θα αποκαταστήσει οριστικά το αρχικό πρόβλημα. σε κάθε περίπτωση, οι γιατροί σας θα βρίσκονται κοντά σας για να απαντήσουν σε κάθε απορία σας ή να βοηθήσουν σε οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί.

  N

  Μετεγχειρητική φροντίδα

  Μετά το χειρουργείο και πριν την επιστροφή σας στο σπίτι, θα σας δωθούν αναλυτικές οδηγίες για την άμεση μετεγχειρητική φροντίδα. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν οδηγίες σχετικά με την περιποίηση του χειρουργικού τραύματος, διατροφικές οδηγίες, φαρμακευτική αγωγή καθώς και οδηγίες για αποφυγή κάποιων δραστηριοτήτων. Ο στόχος των οδηγιών αυτών είναι η βέλτιστη αποκατάσταση και η γρηγορότερη επάνοδος στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

  N

  Αποκατάσταση

  Ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και τη μέθοδο της χειρουργικής παρέμβασης, υπάρχουν πολλά πρωτόκολλα μετεγχειρητικής αποκατάστασης. Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν σαν στόχο τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της χειρουργικής παρέμβασης, ώστε το αποτέλεσμα να είναι άρτιο και λειτουργικό. Η αποκατάσταση μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία και την πιστή τήρηση κανόνων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

  Φόρμα επικοινωνίας

  6970097117

  Γιώργος Κουσουρνάς

  Ώρες λειτουργίας

  Τρίτη 12.00 - 21.00

  Πέμπτη 12.00 - 21.00

  kousournas@femalemed.gr

  Γιώργος Κουσουρνάς

  Ακολουθήστε μας στα social media

  Ευεργέτου Γιαβάση 7, 15342, Αγία Παρασκευή

  Κουσουρνάς