Επανορθωτική ουρολογία

Η Επανορθωτική Ουρολογία είναι η χειρουργική εξειδίκευση που χρησιμοποιεί προωθημένες χειρουργικές τεχνικές και υλικά για να δώσει λύση σε προβλήματα λειτουργικά και μορφολογικά του ουροποιογεννητικού συστήματος.

  • στενώματα ουρήθρας
  • ακράτεια ούρων
  • στυτική δυσλειτουργία
  • πεϊκή κάμψη
  • συρίγγια
  • κακώσεις ουρητήρων

Υπηρεσίες επανορθωτικής ουρολογίας

Πεϊκή πρόθεση

Η πεϊκή πρόθεση είναι ένα προσθετικό υλικό που περιλαμβάνει τρία μέρη: Τους κυλίνδρους, που τοποθετούνται μέσα στο πέος, το ρεζερβουάρ με νερό, που τοποθετείται μέσα στην κοιλιά και το κουμπί ενεργοποίησης που τοποθετείται μέσα στο όσχεο (σακουλάκι), δίπλα στους όρχεις. Η τοποθέτηση γίνεται χειρουργικά, με μία μόνο τομή κάτω από τους όρχεις. Στο τελικό αποτέλεσμα, η τομή δεν είναι εμφανής, ούτε και τα προσθετικά υλικά. Για την επίτευξη της στύσης, ο άνδρας χειρίζεται το κουμπί, πατώντας το όσες φορές χρειαστεί. Κατά το πάτημα, μεταφέρεται νερό από το ρεζερβουάρ στους κυλίνδρους, οι οποίοι φουσκώνουν, όπως ακριβώς θα συνέβαινε και σε μια φυσιολογική στύση (εκεί οι κύλινδροι του πέους, τα σηραγγώδη σώματα, γεμίζουν με αίμα). Για τη χάλαση του πέους, ο άνδρας πατάει ένα διαφορετικό σημείο στο κουμπί και το νερό επιστρέφει στο ρεζερβουάρ.

Η πεϊκή πρόθεση δεν είναι κάτι καινούριο. Υπάρχει για πάνω από 25 χρόνια, με τεράστια εξέλιξη στα υλικά και την αντοχή τους. Χρειάζεται εξειδίκευση και εμπειρία στην τοποθέτηση και την παρακολούθηση, ενώ σαν χειρουργείο, διαρκεί περίπου 1-2 ώρες και την επομένη ο άνδρας μπορεί να πάει στο σπίτι του με τις κατάλληλες μετεγχειρητικές οδηγίες. Η πρόθεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί 4-6 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Παρακολουθήστε στα παρακάτω βίντεο, τον τρόπο λειτουργίας των δύο διαθέσιμων προθέσεων στην Ελλάδα. Παρατηρήστε και στις δύο περιπτώσεις τον τρόπο χρήσης της πρόθεσης αλλά και την απουσία οποιουδήποτε στοιχείου προδίδει την ύπαρξη ενός προσθετικού μηχανισμού. Για να δείτε την πεϊκή πρόθεση από κοντά και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, μη διστάσετε να μας επισκεφθείτε.

Ακράτεια ούρων

Η ταινία ακράτειας είναι ουσιαστικά μία συνθετική ταινία πολυπροπυλενίου της οποίας ο στόχος είναι να υποστηρίξει έναν σφιγκτηριακό μηχανισμό που για οποιοδήποτε λόγο ανεπαρκεί και ενδύκνειται σε περιπτώσεις ήπιας ή μέτριας ακράτειας. Μετά την τοποθέτηση της ταινίας, δεν αλλάζει τίποτα στη διαδικασία της ούρησης.

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι περίπου 70%, χωρίς όμως να αποκλείει την τοποθέτηση εναλλακτικά ή σε δεύτερο χρόνο τεχνητού σφιγκτήρα.

Ο τεχνητός σφιγκτήρας αποτελεί το χρυσό κανόνα στην αντιμετώπιση της βαριάς ακράτειας από προσπάθεια, συνήθως μετά από ριζική προστατεκτομή ή μετά από μεγάλες επεμβάσεις στην κατώτερη κοιλιακή χώρα. Ο τεχνητός σφιγκτήρας αποτελείται από τρία μέρη: Το ρεζερβουάρ, που βρίσκεται κρυμμένο χαμηλά στην κοιλιακή χώρα, ένα «μανίκι» γύρω από την ουρήθρα και ένα κουμπί το οποίο βρίσκεται μέσα στο όσχεο (στο σάκο όπου βρίσκονται οι όρχεις). Ο ασθενής κάθε φορά που επιθυμεί να ουρήσει, πιέζει το κουμπί στο όσχεο, το «μανίκι» σταματά να σφίγγει την ουρήθρα και τα ούρα περνούν ελεύθερα προς τα έξω. Το «μανίκι» ξαναγεμίζει αυτόματα μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα.

Νόσος Peyronie

Η Νόσος Peyronie, είναι ένα νόσημα που αφορά κυρίως άνδρες στην πέμπτη και έκτη δεκαετία της ζωής τους. Τα τελευταία όμως χρόνια όλο και περισσότερο νέοι άνδρες, ακόμα και κάτω από 30 παρουσιάζονται με το πρόβλημα αυτό. Στο Peyronie σχηματίζονται ινώδεις πλάκες στο εσωτερικό του πέους, και για την ακρίβεια στον ινώδη χιτώνα των σηραγγωδών σωμάτων.

Κατά την εξελισσόμενη φάση της νόσου, η αντιμετώπιση έχει σαν στόχο τη διακοπή της εξέλιξης, την αποτροπή του σχηματισμού της πλάκας, την αύξηση της ελαστικότητας όπου έχει ελαττωθεί και τη μείωση της γωνίωσης.

Κατά τη σταθερή φάση της νόσου, όταν έχει δημιουργηθεί πλάκα και έχει σταματήσει η εξέλιξη της παραμόρφωσης, ο στόχος της θεραπείας είναι η αποκατάσταση της μορφολογίας του πέους, με ταυτόχρονη διατήρηση της λειτουργικότητας. Η θεραπέια στην περίπτωση αυτή είναι μόνο χειρουργική.

Στενώματα ουρήθρας

Τα στενώματα της ουρήθρας πολλές φορές μπορεί να περνούν απαρατήρητα ή ο άνδρας να τα αντιλαμβάνεται ως δυσκολία στην ούρηση. Η δυσκολία αυτή, τις περισσότερες φορές εκδηλώνεται ως αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης (αίσθημα ότι η κύστη δεν αδειάζει τελείως στην ούρηση) ή ως μειωμένη ακτίνα και πίεση, σταγόνες μετά την ούρηση, μεγάλος χρόνος ούρησης κ.α. Συχνά, λόγω της φύσης των συμπτωμάτων, συγχέονται μα καταστάσεις που σχετίζονται με τον προστάτη, όπως η χρόνια προστατίτιδα και η καλοήθης υπερπλασία, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται ως τέτοιες, με πτωχά αποτελέσματα.

Η ουρηθροπλαστική, αποτελεί την επανορθωτική χειρουργική επέμβαση η οποία είναι ικανή να προσδώσει μια αποτελεσματική και μόνιμη λύση στα ουρηθρικά στενώματα. Η βασική αρχή είναι απλή. Μετά από έναν ενδελεχή διαγνωστικό έλεγχο, διαπιστώνεται ακριβώς η θέση, το μήκος και η έκταση του στενώματος. Με βάση τις παραμέτρους αυτές, οργανώνεται το χειρουργικό πλάνο, το οποίο αποσκοπεί στην αφαίρεση του στενωτικού τμήματος και την ένωση των δύο υγιών τμημάτων της ουρήθρας, ή στην αύξηση της διαμέτρου του στενωμένου τμήματος με τη χρήση μοσχεύματος (στοματικός βλεννογόνος).

Συρίγγια

Με τον όρο συρίγγιο, ονομάζουμε κάθε επικοινωνία μεταξύ δύο χώρων που φυσιολογικά δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Οι χώροι αυτοί είναι η κύστη και το ορθό (παχύ έντερο), σχηματίζοντας το ορθοκυστικό συρίγγιο στους άνδρες και τις γυναίκες. Επιπλέον, διακρίνουμε τα κυστεοκολπικά συρίγγια, τα ουρητηροκολπικά συρίγγια και τα κυστεομητρικά συρίγγια σε γυναίκες, ανάλογα με το εάν η ανώμαλη επικοινωνία είναι ανάμεσα στην κύστη και τον κόλπο, τον ουρητήρα και τον κόλπο ή την κύστη και τη μήτρα αντίστοιχα.

Η αντιμετώπιση των συριγγίων στοχεύει σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι η ανατομική διόρθωση των δομών, δηλαδή η αποκατάσταση περιοχής ώστε οι δύο χώροι να μην έρχονται πλέον σε επικοινωνία. Ο δεύτερος είναι η αποφυγή της υποτροπής ή της επιδείνωσης της βλάβης.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν αναπτυχθεί τεχνικές, ορισμένες εκ των οποίων ελάχιστα επεμβατικές, για την αντιμετώπιση των συριγγίων. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και χρειάζεται εξατομικευμένη αντιμετώπιση ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητα της έκβασης.

Κακώσεις ουρητήρα

Ο ουρητήρας είναι ένα λεπτό και ευπαθές όργανο το οποίο μεταφέρει τα ούρα από το νεφρό όπου παράγονται προς την ουροδόχο κύστη. Λόγω του μεγέθους του, της ανατομικής του θέσης αλλά και της ευπαθούς αγγείωσής του, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις τραυματισμού του, στο πλαίσιο άλλων χειρουργικών επεμβάσεων.

Στόχος της επανορθωτικής ουρολογίας είναι η απρόσκοπτη αποκατάσταση της βατότητας του ουρητήρα, με λύσεις μόνιμες, χωρίς τη χρήση υλικών και καθετήρων. Ο επανορθωτικός ουρολόγοος διαθέτει στη φαρέτρα του μια πλειάδα χειρουργικών τεχνικών για να αποκαταστήσει το μήκος του ουρητήρα. Η μέθοδος που θα ακολουθηθεί είναι συνάρτηση της θέσης της βλάβης αλλά και του μήκους του ελλείμματος που πρέπει να γεφυρωθεί.

Διαβάστε περισσότερα…

Η Επανορθωτική Ουρολογία στοχεύει στην αποκατάσταση λειτουργικών και μορφολογικών προβλημάτων του ουροποιογεννητικού, που συχνά προκαλούνται και ιατρογενώς. Η εξοικείωση με τις εξειδικευμένες τεχνικές, η γνώση των προσθετικών υλικών και η εμπειρία, εγγυώνται ένα άριστο αποτέλεσμα.

Τι πρέπει να γνωρίζω για το χειρουργείο μου

Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει λεπτομερώς για τις μεθόδους και τους τρόπους αποκατάστασης του προβλήματος που σας ενδιαφέρει. Ο στόχος είναι από κοινού, να αποφασιστεί η προσέγγιση εκείνη που θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με τις προσδοκίες σας. Το αποτέλεσμα αυτό πρέπει να να διασφαλίζει την οριστική επίλυση του προβλήματος.

N

Νοσηλεία

Πολλά από τα χειρουργεία δεν απαιτούν νοσηλεία. Αυτό σημαίνει πως με τις κατάλληλες οδηγίες, μπορείτε σε λίγες ώρες μετά την επέμβαση να επιστρέψετε στο σπίτι σας. Εάν απαιτηθεί νοσηλεία, αυτή διαρκεί συνήθως μία ημέρα, κατά την οποία θα βρίσκεστε υπό τη φροντίδα των έμπειρων συνεργατών μας.

N

Προεγχειρητικός έλεγχος

Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει σχετικά με το ιατρικό σας ιστορικό. Συναφή ιατρικά προβλήματα, τυχόν φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε, προηγούμενα χειρουργεία και νοσηλείες θα καταγραφούν αναλυτικά. Ανάλογα θα σας ζητήσει να τροποποιήσετε ή να διακόψετε κάποια αγωγή και ενδεχομένως να ξεκινήσετε κάποια άλλη. Παράλληλα, πριν το χειρουργείο θα σας ζητηθεί να κάνετε έναν προεγχειρητικό έλεγχο (εργαστηριακές εξετάσεις, ακτινογραφίες, καρδιολογικός έλεγχος).

N

Αναισθησία

Σε συνεργασία με τους αναισθησιολόγους μας, θα αποφασιστεί το είδος της αναισθησίας που θα χρησιμοποιηθεί για την κάθε παρέμβαση, πάντα με γνώμονα την ασφάλειά σας. Ο αναισθησιολόγος θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί σας, ώστε να σας προετοιμάσει για το χειρουργείο και θα αναλάβει μέρος της μετεγχειρητικής σας φροντίδας και αποκατάστασης.

N

Αξιολόγηση αποτελέσματος

Μόλις ολοκληρωθεί η αποκατάσταση, αξιολογείται το αποτέλεσμα της από κοινού προσπάθειας. Η σωστή επιλογή της παρέμβασης, η άρτια διενέργεια του χειρουργείου και η πιστή τήρηση του πρωτοκόλλου αποκατάστασης, εγγυώνται ένα άριστο αισθητικά και λειτουργικά αποτέλεσμα, το οποίο θα αποκαταστήσει οριστικά το αρχικό πρόβλημα. σε κάθε περίπτωση, οι γιατροί σας θα βρίσκονται κοντά σας για να απαντήσουν σε κάθε απορία σας ή να βοηθήσουν σε οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί.

N

Μετεγχειρητική φροντίδα

Μετά το χειρουργείο και πριν την επιστροφή σας στο σπίτι, θα σας δωθούν αναλυτικές οδηγίες για την άμεση μετεγχειρητική φροντίδα. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν οδηγίες σχετικά με την περιποίηση του χειρουργικού τραύματος, διατροφικές οδηγίες, φαρμακευτική αγωγή καθώς και οδηγίες για αποφυγή κάποιων δραστηριοτήτων. Ο στόχος των οδηγιών αυτών είναι η βέλτιστη αποκατάσταση και η γρηγορότερη επάνοδος στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

N

Αποκατάσταση

Ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και τη μέθοδο της χειρουργικής παρέμβασης, υπάρχουν πολλά πρωτόκολλα μετεγχειρητικής αποκατάστασης. Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν σαν στόχο τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της χειρουργικής παρέμβασης, ώστε το αποτέλεσμα να είναι άρτιο και λειτουργικό. Η αποκατάσταση μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία και την πιστή τήρηση κανόνων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Φόρμα επικοινωνίας

210 7214010

6970097117

Γιώργος Κουσουρνάς

6983523156

Νίκος Σπανός

Ώρες λειτουργίας

Τρίτη 12.00 - 21.00

Πέμπτη 12.00 - 21.00

info@femalemed.gr

kousournas@femalemed.gr

Γιώργος Κουσουρνάς

spanos@femalemed.gr

Νίκος Σπανός

Ακολουθήστε μας στα social media

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 64, 115 28, Αθήνα

Σπανός-Κουσουρνάς