Η ριζική προστατεκτομή είναι η θεραπεία εκλογής για τον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη. Το χειρουργείο καθαυτό, με όποιον τρόπο και να πραγματοποιηθεί (ανοικτά, λαπαροσκοπικά, ρομποτικά), γνωρίζουμε σήμερα πως θα επηρεάσει το στυτικό μηχανισμό σε άλλοτε άλλο βαθμό. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η κατάσταση του στυτικού μηχανισμού πριν το χειρουργείο της ριζικής προστατεκτομής, μια και αποτελεί το σημείο αναφοράς για οποιαδήποτε περαιτέρω αντιμετώπιση.

Η στυτική δυσλειτουργία μετά τη ριζική προστατεκτομή είναι ένα γεγονός που χρειάζεται ρεαλισμό, σωστή ενημέρωση και ορθολογικές προσδοκίες. Σαφώς και η εγχείρηση πραγματοποιείται για ογκολογικούς λόγους (για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη). Αυτό όμως δε σημαίνει πως η τυχόν στυτική δυσλειτουργία ή/και μετεγχειρητική ακράτεια, αποτελούν αναγκαίες επιπλοκές με τις οποίες πρέπει να συμβιβαστούμε. Άλλωστε, η μετεγχειρητική ποιότητα ζωής έχει τεράστιο σημασία, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως η περιπέτεια του καρκίνου έχει παρέλθει, συχνά ανεπιστρεπτί.

Ο χρόνος λοιπόν είναι πολύ σημαντικός, τόσο πριν το χειρουργείο, όσο και μετά. Όσο πιο νωρίς το συνειδητοποιήσουμε, τόσο περισσότερα πράγματα μπορούμε και πρέπει να κάνουμε. Η φυσικοθεραπεία αλλά και η φαρμακευτική συντήρηση του στυτικού ιστού είναι έννοιες και βάσεις που πρέπει να τεθούν άμεσα μετά το χειρουργείο. Η στυτική ικανότητα αξιολογείται από τον εξειδικευμένο ανδρολόγο και αυτοαξιολογείται από τον άνδρα, σε τακτά διαστήματα. Ανάλογα και σε αντιστοιχία με τις προσδοκίες και την επιθυμία του άνδρα, οργανώνεται η βραχυπρόθεσμη ευόδωση της στύσης, είτε με τα κατάλληλα φάρμακα από στόματος, είτε με τη μέθοδο των ενδοπεϊκών ενέσεων. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις, τα κρουστικά κύματα μπορούν να συνεισφέρουν για την γρηγορότερη αποκατάσταση μεσοπρόθεσμα.

Η αντιμετώπιση αυτή αποτελεί το καλύτερο δυνατό σενάριο, εφόσον είναι αποτέλεσματική και καλύπτει τις προσδοκίες του άνδρα. Δεν είναι όμως όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Υπάρχουν άνδρες που δε θα απαντήσουν στα φάρμακα από το στόμα, ή θα εμφανίσουν παρενέργειες που θα τους αποτρέπουν από τη λήψη τους. Αντίστοιχα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η χρήση των ενδοπεϊκών ενέσεων δεν είναι εφικτή, λόγω της απώλειας του αυθορμητισμού της επαφής ή της διαδικασίας της ένεσης καθαυτής. Ακόμη και στις περιπτώσεις αυτές, υπάρχει η λύση της πεϊκής πρόθεσης.

Η πεϊκή πρόθεση αποτελεί την τελευταία μέθοδο για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, όταν έχουν αποτύχει ή δε μπορούν να εφαρμοστούν άλλες μέθοδοι. Η πεϊκή πρόθεση τοποθετείται χειρουργικά και είναι μια μέθοδος μη αναστρέψιμη.

Η πεϊκή πρόθεση είναι ένα προσθετικό υλικό που περιλαμβάνει τρία μέρη: Τους κυλίνδρους, που τοποθετούνται μέσα στο πέος, το ρεζερβουάρ με νερό, που τοποθετείται μέσα στην κοιλιά και το κουμπί ενεργοποίησης που τοποθετείται μέσα στο όσχεο (σακουλάκι), δίπλα στους όρχεις. Η τοποθέτηση γίνεται χειρουργικά, με μία μ΄νο τομή κάτω από τους όρχεις. Στο τελικό αποτέλεσμα, η τομή δεν είναι εμφανής, ούτε και τα προσθετικά υλικά. Για την επίτευξη της στύσης, ο άνδρας χειρίζεται το κουμπί, πατώντας το όσες φορές χρειαστεί. Κατά το πάτημα, μεταφέρεται νερό από το ρεζερβουάρ στους κυλίνδρους, οι οποίοι φουσκώνουν, όπως ακριβώς θα συνέβαινε και σε μια φυσιολογική στύση (εκεί οι κύλινδροι του πέους, τα σηραγγώδη σώματα, γεμίζουν με αίμα). Για τη χάλαση του πέους, ο άνδρας πατάει ένα διαφορετικό σημείο στο κουμπί και το νερό επιστρέφει στο ρεζερβουάρ.

Η πεϊκή πρόθεση δεν είναι κάτι καινούριο. Υπάρχει για πάνω από 25 χρόνια, με τεράστια εξέλιξη στα υλικά και την αντοχή τους. Χρειάζεται εξειδίκευση και εμπειρία στην τοποθέτηση και την παρακολούθηση, ενώ σαν χειρουργείο, διαρκεί περίπου 1-2 ώρες και την επομένη ο άνδρας μπορεί να πάει στο σπίτι του με τις κατάλληλες μετεγχειρητικές οδηγίες. Η πρόθεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί 4-6 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Παρακολουθήστε στα παρακάτω βίντεο, τον τρόπο λειτουργίας των δύο διαθέσιμων προθέσεων στην Ελλάδα. Παρατηρήστε και στις δύο περιπτώσεις τον τρόπο χρήσης της πρόθεσης αλλά και την απουσία οποιουδήποτε στοιχείου προδίδει την ύπαρξη ενός προσθετικού μηχανισμού. Για να δείτε την πεϊκή πρόθεση από κοντά και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, μη διστάσετε να μας επισκεφθείτε.