Ανδρολογία

η Ανδρολογία είναι η υποειδικότητα της ουρολογίας που ασχολείται με τις παθήσεις του άντρα. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι παθήσεις των γεννητικών οργάνων αλλά και των οργάνων του αντρικού ουροποιητικού συστήματος.

  • Παθήσεις πέους (Peyronie, στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη εκσπερμάτιση, μέγεθος πέους)
  • Παθήσεις όρχεων (Κιρσοκήλη, υπογονιμότητα, καρκίνος όρχεων)
  • Παθήσεις προστατη (προστατίτιδα, καλοήθης υπερπλασία, καρκίνος προστάτη)

Υπηρεσίες Ανδρολογίας

Στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία είναι η περιοδική ή συνεχής αδυναμία επίτευξης στύσης ικανής για διείσδυση και ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης. Αποτελεί μια σεξουαλική δυσλειτουργία, μαζί με τις διαταραχές επιθυμίας, οργασμού και ικανοποίησης και τα προβλήματα εκσπερμάτισης.

Συχνά η αντιμετώπιση της στυτικής δυλσιετουργίας γινόταν με τρόπο που καταπολεμούσε, όχι πάντα με επιτυχία, το σύμπτωμα. Η ευρεία διάδοση των χαπιών, η αλόγιστη και μη ορθολογική και τεκμηριωμένη χρήση τους, οδήγησε σε μια απαξίωση του προβλήματος και σε μια υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του φαρμάκου. Τα πράγματα όμως είναι, και πρέπει να είναι πολύ διαφορετικά.

Σήμερα διαθέτουμε την ικανότητα να διαγνώσουμε τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας και να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που την προκαλούν. Παράλληλα, μας δίνεται η δυνατότητα της πρόληψης, μια και η επάρκεια του στυτικού μηχανισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συνολική μας υγεία.

Η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι ένα πρόβλημα σπάνιο, αποτελεί όμως ακόμη και σήμερα ένα πρόβλημα για το οποίο οι άντρες δυσκολεύονται να μιλήσουν στο γιατρό τους. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σε θέση να δώσει τη λύση. Όπως πάντα, το πρώτο βήμα είναι και το πιο δύσκολο, είναι όμως και το πιο σημαντικό για τη λύση του προβλήματος.

Διαταραχές εκσπερμάτισης

Οι διαταραχές εκσπερμάτισης εντάσσονται στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες στην κατηγορία αυτή, είναι η γρήγορη και πρόωρη εκσπερμάτιση και η καθυστερημένη εκσπερμάτιση ή ακόμα και η αδυναμία επίτευξής της. Παράλληλα υπάρχουν και προβλήματα όπως η παλίνδρομη εκσπερμάτιση, που συνήθως προκαλλούνται από φάρμακα ή προηγούμενα χειρουργεία.

Καμία περίπτωση δεν είναι ίδια. Απαιτείται ενδελεχής, εξειδικευμένος έλεγχος, ώστε να αναδειχθεί η αιτία και το ακριβές είδος του προβλήματος. Μετά από αυτό το πρώτο και ιδιαίτερα σημαντικό βήμα, θα καταστρωθεί μια στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος, βασισμένη στις ανάγκες και τις προσδοκίες του κάθε άνδρα.

Προστάτης

Οι άνδρες δεν “παθαίνουμε” προστάτη, αλλά γεννιόμαστε με αυτόν. Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας ο οποίος βρίσκεται μπροστά από την κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα, το σωληνάκι απ΄όπου περνούν τα ούρα κατά την ούρηση. Ο προστάτης μεγαλώνει μαζί μας, γερνάει μαζί μας και μπορεί να πάθει όσα παθαίνει και ο υπόλοιπος οργανισμός.

Τα προβλήματα που συχνότερα μας απασχολούν είναι η καλοήθης υπερπλασία, όταν δηλαδή ο προστάτης εμποδίζει την έξοδο των ούρων, προκαλώντας αντίστοιχα συμπτώματα, οι φλεγμονές, μικροβιακές και μη, γνωστές και με τους όρους οξεία και χρόνια προστατίτιδα και ο καρκίνος του προστάτη.

Κάθε μία από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί ή και να προληθφεί. Ο γιατρός σας, μπορεί να σας κατευθύνει κατάλληλα.

Υπογονιμότητα

Η γονιμότητα είναι ένα παιχνίδι πιθανοτήτων. Από εκατομμύρια σπερματοζωάρια, ένα μόνο θα καταφέρει να γονιμοποιήσει ένα ωάριο. Για να φτάσουμε όμως εκεί θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τι συμβαίνει στις περιπτώσεις όπου ένα ζευγάρι προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα; Πόσο και υπό ποιες συνθήκες πρέπει να προσπαθεί; Ποιος είναι ο έλεγχος που χρειάζεται για τον έλεγχο της γονιμότητας ενός άνδρα; Υπάρχουν λύσεις

Ο άντρας είναι το 50% της εξίσωσης της γομιμοποίησης, άρα και το 50% του αποτελέσματος, ακόμη και όταν αυτό είναι αρνητικό. Ο εξειδικευμένος έλεγχος είναι σε θέση να καταδείξει τυχόν προβλήματα στη γονιμότητα ενός άνδρα, να απαντήσει στα προηγούμενα και άλλα τόσα ερωτήματα, ακόμη και να δώσει τη λύσει σε περιπτώσει όπου ακόμη και η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή φαντάζει δύσκολη.

Γεννητικά όργανα

Τα έξω γεννητικά όργανα απαρτίζονται από το πέος και τους όρχεις μέσα στο όσχεο (σακουλάκι). Κάθε ένα από αυτά έχει μια συγκεκριμένη λειτουργικότητα (χρησιμότητα) και μορφολογία (εμφάνιση).

Οι επεμβάσεις στα έξω γεννητικά όργανα πραγματοποιούνται όταν κάποιος άνδρας επιθυμεί την αλλαγή της μορφής τους, ή όταν επηρεάζεται η λειτουργικότητά τους. Αυτό εξυπηρετούν οι επεμβάσεις για το χαλινό τους πέους και την ακροποσθία (περιτομή, κοσμητική περιτομή), αλλά και η πλαστική οσχέου και οι επεμβάσεις αύξησης του μεγέθους του πέους.

Παράλληλα όμως, όπως όλα τα όργανα, τα γεννητικά όργανα υπόκεινται σε λοιμώξεις και φλεγμονές, αλλά και σε νεοπλασματικές παθήσεις (καρκίνοι).

Ενημερωθείτε για τις καταστάσεις αυτές και απευθυνθείται στον εξειδικευμένο ανδρολόγο για περισσότερες πληροφορίες.

Η Ανδρολογία είναι η επιστήμη της ανδρικής υγείας. Η πάροδος της ηλικίας δε συνεπάγεται απώλεια της στύσης και της ερωτικής επιθυμίας ή διαταραχές στην ούρηση και προβλήματα με τον προστάτη. Συζητήστε κάθε σκέψη σας με τον Ανδρολόγο σας. Μάθετε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση στα προβλήματα που απασχολούν το σύγχρονο άνδρα.

Τι πρέπει να γνωρίζω για το ραντεβού μου

Είναι σκόπιμο να ενημερώσετε το γιατρό σας πριν το ραντεβού για το θέμα για το οποίο πρόκειται να τον επισκεφθείτε. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να σας καθοδηγήσει καλύτερα σχετικά με την τυχόν απαραίτητη προετοιμασία και να σας λύσει τυχόν απορίες σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Κατά το ραντεβού, ο γιατρός θα σας ενημερώνει λεπτομερώς για το κάθε βήμα και θα λύσει κάθε σας απορία.

N

Ιστορικό

Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει σχετικά με το ιατρικό σας ιστορικό. Συναφή ιατρικά προβλήματα, τυχόν φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε, προηγούμενα χειρουργεία και νοσηλείες θα καταγραφούν αναλυτικά. Επιπλέον, θα ζητήσει να αξιολογήσει οποιοδήποτε συναφή εργαστηριακό ή απεικονιστικό έλεγχο έχετε πραγματοποιήσει πρόσφατα ή συνδέεται με το λόγο της επίσκεψης. Τέλος, ενδέχεται να σας ζητήσει να συμπληρώσετε κάποιο ερωτηματολόγιο.

N

Κλινική εξέταση

Ο γιατρός σας θα σας εξετάσει κλινικά. Η κλινική εξέταση κατά περίπτωση μπορεί να περιλαμβάνει εξέταση των έξω γεννητικών οργάνων (οσχέου-όρχεων και πέους), καθώς και δακτυλική εξέταση από το ορθό για την αξιολόγηση του προστάτη. Παράλληλα, μπορεί να εκτιμήσει το δέρμα της γεννητικής χώρας, του περινέου και της περιοχής του ορθού και να πραγματοποιήσει έναν αδρό νευρολογικό έλεγχο αντανακλαστικών.

N

Υπερηχογραφικός έλεγχος

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος είναι ο πλέον εύκολος, γρήγορος και ανώδυνος τρόπος να απεικονιστεί το ουροποιητικό και το γεννητικό σύστημα ενός άντρα. Ανάλογα με την περίπτωση, ο γιατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα ουροποιητικού (νεφρών, κύστεως, προστάτη), όρχεων ή πέους. Ειδικότερα, ο υπερηχογραφικός έλεγχος του προστάτη μπορεί να πραγματοποιηθεί από το ορθό, ενώ για την εκτίμηση της στυτικής λειτουργίας, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί μια αγγειοδραστική ουσία που θα επάγει τη στύση (δυναμικό υπερηχογράφημα πέους).

N

Κυστεοσκόπηση

Η ουρηθροκυστεοσκόπηση είναι η διαδικασία κατά την οποία ελέγχεται η ουρήθρα και το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης υπό άμεση όραση. Η διαδικασία πραγματοποιείται χωρίς καμία προετοιμασία, με τοπική αναισθησία, εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα. Με τον τρόπο αυτό, λαμβάνονται πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις εξεταζόμενες δομές, άμεσα και αντικειμενικά, ενώ η εξέταση μπορεί να καταγραφεί για μελλοντική αναφορά και σύγκριση.

N

Ουροροομετρία

Η ουροροομετρία είναι ένας εύκολος, απλός και άμεσος τρόπος να αξιολογηθεί η ποιότητα της ούρησης. Η διαδικασία περιλαμβάνει μια απλή ούρηση σε μια κανονική τουαλέτα στην οποία έχει προσαρμοστεί μια συσκευή που λέγεται ροόμετρο. Με το πέρας της ούρησης, η συσκευή που συνδέεται με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, απεικονίζει την ούρηση σαν μία καμπύλη από την οποία μορούμε να εξάγουμε πολύτιμες πληροφορίες. Συχνά, μετά την εξέταση διενεργείται υπερηχογράφημα για τη μέτρηση του υπολείμματος ούρων.

N

Εργαστηριακός έλεγχος

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει να διενεργηθούν εργαστηριακές εξετάσεις. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν αιματολογικό έλεγχο, αλλά και εξετάσεις ούρων ή σπέρματος. Επιπλέον, ενδέχεται ορισμένες από τις εξετάσεις αυτές να πραγματοποιηθούν με τη συνδρομή του γιατρού σας (καλλιέργειες ουρηθρικού υγρού ή επιχρίσματα). Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για τον τρόπο λήψης αλλά και για τη χρησιμότητα της κάθε εξέτασης. Συνήθως τα αποτελέσματα είναι έτοιμα μέσα σε λίγες ημέρες και με τον τρόπο αυτό ο γιατρός σας μπορεί να σας κατευθύνει προς τη σωστή θεραπευτική κατεύθυνση.

Φόρμα επικοινωνίας

210 7214010

6970097117

Γιώργος Κουσουρνάς

6983523156

Νίκος Σπανός

Ώρες λειτουργίας

Τρίτη 12.00 - 21.00

Πέμπτη 12.00 - 21.00

info@femalemed.gr

kousournas@femalemed.gr

Γιώργος Κουσουρνάς

spanos@femalemed.gr

Νίκος Σπανός

Ακολουθήστε μας στα social media

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 64, 115 28, Αθήνα

Σπανός-Κουσουρνάς