Καλοήθης υπερπλασία προστάτη

Η αύξηση του μεγέθους του προστάτη που συμβαίνει μετά την ηλικία των 40, ονομάζεται καλοήθης υπερπλασία. Η αύξηση του μεγέθους έχει σαν αποτέλεσμα να συμπιέζεται η ουρήθρα που περνάει μέσα από αυτόν αλλά και η κύστη προς τα πάνω. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η αυξημένη δυσκολία στην αποχέτευση των ούρων, μια και η κύστη αναγκάζεται να προσπαθήσει περισσότερο για να υπερνικήσει την αυξημένη δυσκολία στην έξοδο των ούρων. Επιπρόσθετα, όταν ο προστάτης μεγαλώνει και προς το εσωτερικό της κύστης, αναπτύσσεται αυτό στο οποίο αναφερόμαστε ως μέσο λοβό του προστάτη. Τα προβλήματα που παρουσιάζονται χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τα συμπτώματα αποθήκευσης των ούρων και τα συμπτώματα κατά την ούρηση.

Ένας άνδρας με υπερπλασία, ενδεχομένως ουρεί συχνότερα, δυσκολεύεται να ξεκινήσει την ούρηση, η οποία γίνεται με διακοπές ή και χωρίς πίεση. Πολλές φορές ο ύπνος διαταράσσεται από επισκέψεις στην τουαλέτα, ενώ μπορεί συχνά η ούρηση να είναι επιτακτική (να μη μπορεί να αναβληθεί) και να αφήνει τον άνδρα χωρίς το αίσθημα ότι η κύστη του έχει αδειάσει. Ακόμη, η επίπτωση στη ζωή του άνδρα δεν είναι αμελητέα, ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε στυτική δυσλειτουργία. Η υπερπλασία του προστάτη μπορεί ακόμη να οδηγήσει σε ουρολοιμώξεις, σε αυξημένο υπόλειμμα ούρων, σε σχηματισμό λίθων μέσα στην ουροδόχο, σε αιματουρία και σε επίσχεση ούρων. Σε πιο βαριές καταστάσεις, η κύστη αδυνατεί να συνεχίσει να προσπαθεί να υπερνικήσει το εμπόδιο, οι πιέσεις αυξάνονται και μεταδίδονται προς το ανώτερο ουροποιητικό (νεφρούς), με τον αντίστοιχο κίνδυνο για τη νεφρική λειτουργία και νεφρική βλάβη.

Ο εξειδικευμένος ουρολόγος-ανδρολόγος είναι σε θέσει να αξιολογήσει τις ενοχλήσεις από το κατώτερο ουροποιητικό και να πραγματοποιήσει τις διαγνωστικές εξετάσεις που χρειάζονται ώστε να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα του προβλήματος. Συχνά, επειδή η ούρηση είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία για τον κάθε άνδρα, η καλοήθης υπερπλασία ανακαλύπτεται όταν ο άνδρας επισκεφθεί το γιατρό του για κάποιο άλλο πρόβλημα.

Φαρμακευτική αντιμετώπιση

Σήμερα διαθέτουμε μια πληθώρα φαρμάκων ικανών να αντιμετωπίσουν σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας. Η επιλογή και ο χρόνος χορήγησης των φαρμάκων αυτών είναι ιδιαίτερης σημασίας, μια και συνήθως πρόκειται για μακροχρόνιες αγωγές και πρέπει να ανταποκρίνονται στις θεραπευτικές απαιτήσεις του κάθε άνδρα.

Ο εξειδικευμένος Ουρολόγος-Ανδρολόγος διαθέτει στη φαρέτρα του φάρμακα τα οποία είναι σε θέση να βελτιώσουν τα συμπτώματα που προκαλεί η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, είτε πρόκειται για συμπτώματα αποφρακτικά, είτε ερεθιστικά ή και συνδυασμό των δύο. Ακόμη, είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε και τη στυτική δυσλειτουργία που ενδεχομένως οφείλεται στην καλοήθη υπερπλασία.

Ακόμη, διαθέτουμε φάρμακα τα οποία είναι σε θέση να μικρύνουν το μέγεθος του προστάτη, με επακόλουθη ανακούφιση από τα συμποτώματα, καθώς και φυτικά σκευάσματα, τα οποία με άριστη βιβλιογραφική τεκμηρίωση έχουν αποδείξει την αξία τους στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας.

Σε κάθε περίπτωση, η αγωγή οφείλει να εξατομικεύεται, ενώ η τακτική παρακολούθηση είναι σε θέση να αναδείξει τις περιπτώσεις όπου η αγωγή θα πρέπει να τροποποιηθεί στο πέρασμα του χρόνου ή θα χρειαστεί μια περισσότερο επεμβατική αντιμετώπιση.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Σε άλλες περιπτώσεις, η χειρουργική θεραπεία είναι πλέον ενδεδειγμένη. Η χειρουργική τεχνική που χρησιμοποιείται είναι η τεχνική TURis (Trans-Urethral Resection in saline), κατά την οποία πραγματοποιείται διουρηθρική εξάχνωση του προστάτη και συγκεκριμένα της μεταβατικής ζώνης που έχει αυξηθεί στο πλαίσιο της καλοήθους υπερπλασίας. Ο στόχος της μεθόδου είναι να εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό το κώλυμα στην αποχέτευση των ούρων και να ανακουφίσει άμεσα από τα συμπτώματα της υπερπλασίας.

Η μέθοδος TURis αποτελεί αυτή τη στιγμή την πλέον ασφαλή και δοκιμασμένη μέθοδο αναφοράς για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Πραγματοποιείται υπό αναισθησία, διαρκεί περίπου μία ώρα, ενώ συνήθως την ίδια ημέρα ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του. Ο καθετήρας αφαιρείται την επόμενη ή τη μεθεπόμενη μετεγχειρητική ημέρα και πολύ γρήγορα ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στην καθημερινή του δραστηριότητα, απαλλαγμένος από τα φάρμακα. Η μέθοδος έχει αποδείξει εκτός από την ασφάλειά της και μακρόχρονη αποτελεσματικότητα.

Rezūm

To Rezūm είναι σήμερα η πλέον σύγχρονη, αποτελεσματική και ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων, χωρίς τις επιπλοκές των χειρουργικών παρεμβάσεων, με μόνο 10 λεπτά επιτυγχάνει ένα άριστο, οριστικό αποτέλεσμα. Το Rezūm πραγματοποιείται με μέθη, χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο και επιτρέπει άμεσα στον άντρα να επιστράψει στην καθημερινότητά του χωρίς προβλήματα. Διαβάστε περισσότερα εδώ!