Η ακράτεια ούρων στις γυναίκες είναι μια συχνή κατάσταση με τεράστιες επιπτώσεις τόσο σε επίπεδο σωματικής υγείας, όσο και ψυχικής, ενώ παράλληλα έχει και κοινωνικές προεκτάσεις. Η ακράτεια ούρων δεν είναι ένα πρόβλημα της λεγόμενης τρίτης ηλικίας. Μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες κάθε ηλικίας, με κύριους παράγοντες κινδύνου το κάπνισμα, την παχυσαρκία, τον τοκετό (κυρίως τον φυσιολογικό) και άλλους. Με τη μείωση των οιστρογόνων που έχουν σε ένα βαθμό προστατευτική δράση, μετά την εμμηνόπαυση ο κίνδυνος και η επίπτωση αυξάνονται.

Η ακράτεια ούρων στις γυναίκες μπορεί να διακριθεί σε τρεις κατηγορίες.

  • Στην πρώτη κατηγορία ανήκει η αμιγής ακράτεια από προσπάθεια. Στην περίπτωση αυτή, η απώλεια των ούρων γίνεται με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης. Χαρακτηριστικά, η γυναίκα που θα βήξει, θα ανέβει σκαλιά, θα χορέψει, θα σηκώσει βάρος, θα εμφανίσει απώλεια ούρων.
  • Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει η επιτακτική ακράτεια. Στην περίπτωση αυτή η κύστη συσπάται χωρίς να μας έχει προειδοποιήσει, δημιουργώντας ένα έντονο και επιτακτικό αίσθημα για ούρηση, που συνοδεύεται με απώλεια ούρων. Το αίσθημα αυτό μπορεί να πυροδοτείται από ερεθίσματα όπως ο ήχος του τρεχούμενου νερού ή της βροχής.
  • Η τρίτη κατηγορία αποτελεί έναν συνδυασμό των δύο προηγούμενων καταστάσεων.

Η ακράτεια ούρων στις γυναίκες δεν είναι κάτι το φυσιολογικό, ούτε και επακόλουθο της ηλικίας. Είναι μια κατάσταση παθολογική, για την οποία ευθύνονται συγκεκριμένες καταστάσεις και μπορεί να διορθωθεί. Η χρήση πάνας ή σερβιέτας επί μονίμου βάσεως δεν είναι λύση του προβλήματος.

Η διερεύνηση της ακράτειας ούρων στις γυναίκες είναι πολύ σημαντική για την μετέπειτα αντιμετώπιση. Η λήψη ενός καλού ιστορικού είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της διάγνωσης. Από την εφηβική ζωή μέχρι σήμερα, κάθε λεπτομέρεια μπορεί να μας δώσει σημαντικές πληροφορίες για την πάθηση. Η αναγνώριση παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, οι κυοφορίες, οι τοκετοί αλλά και συνοδές παθήσεις όπως οι θυρεοειδοπάθειες και ο σακχαρώδης διαβήτης πρέπει να αναγνωριστούν και να αξιολογηθούν ανάλογα. Η χρήση προτυπωμένων ερωτηματολογίων, είναι σε θέση να αναδείξουν την πάθηση και να αποτυπώσουν αντικειμενικά κάθε συμπτωματολογία.

Η κλινική εξέταση στις περισσότερες περιπτώσεις ολοκληρώνει τη δίαγνωση. Ειδικά test, γρήγορα, εύκολα και ανώδυνα είναι σε θέση να αναδείξουν τη διάγνωση. Παράλληλα, μια απλή γυναικολογική εξέταση, είναι απαράιτητη ώστε να αξιολογηθεί ο κόλπος, η συνύπαρξη τυχόν πρόπτωσης, η επίπτωση της ακράτειας ή των βοηθημάτων που χρησιμοποιούνται στα έξω γεννητικά όργανα αλλά και η ποιότητα του κόλπου σε περίπτωση που χρειαστεί χειρουργική απόκατάσταση.

Περαιτέρω έλεγχος δεν είναι συχνά απαραίτητος. υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου ο γιατρός σας θα ζητήσει επιπλέον εξετάσεις, όπως έιναι η καλλιέργεια ούρων, αιματολογικές εξετάσεις ή κυστεοσκόπηση. Σπανιότερα, μπορεί να απαιτηθεί ουροδυναμικός έλεγχος.

Σε γενικές γραμμές η ακράτεια ούρων αποτελεί μια πάθηση εύκολα αναγνωρίσιμη. Χρειάζεται όμως εμπειρία, εξοικείωση με το αντικείμενο και ενασχόληση με την ουρογυναικολογία ώστε να επιτευχθεί το προδοκώμενο αποτέλεσμα.

Η αντιμετώπιση της ακράτειας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος της ακράτειας. Το πρώτο βήμα για τη σωστή αντιμετώπιση είναι η ρύθμιση τυχόν συνοδών παθολογικών καταστάσεων και η μέριμνα για την αποφυγή συνηθειών που ενδεχομένως επιδεινώνουν την κατάσταση.

Στην περίπτωση της επιτακτικής ακράτειας η αντιμετώπιση είναι συνήθως φαρμακευτική. Σήμερα διαθέτουμε πληθώρα φαρμάκων, ασφαλών και αποτελεσματικών, που σε κατάλληλους συνδυασμούς μπορούν να δώσουν λύση σε κάθε πρόβλημα. Οι αγωγές αυτές είναι μακροχρόνιες. Σε ενδεχόμενο αποτυχίας ή μη δυνατότητας λήψης φαρμάκων, απλές χειρουργικές παρεμβάσεις. όπως το BOTOX στην ουροδόχο κύστη είναι σε θέση να λύσουν το πρόβλημα.

Στην περίπτωση της ακράτειας από προσπάθεια η αντιμετώπιση είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό χειρουργική. Πριν από την επέμβαση, ακολουθούμε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους εάν χρειάζεται, σε συνδυασμό με ασκήσεις πυελικού εδάφους. Το χειρουργείο της ακράτειας είναι γρήγορο και ελάχιστα επεμβατικό. Την επομένη η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της και στη διραστηριότητά της. Τα υλικά που διαθέτουμε σήμερα (ταινίες ακράτειας) είναι δοκιμασμένα και αποτελεσματικά σε κάθε περίπτωση. Η τοποθέτηση είναι ελάχιστα επεμβατική, χωρίς ουλές και σημάδια και με μηδαμινές παρενέργειες.

Ο εξειδιεκυμένος στη γυναικεία ακράτεια και την ουρογυναικολογία γιατρός, μπορεί να σας κατευθύνει στην καλύτερη και πλέον αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Η ακράτεια δεν είναι φυσιολογική και μπορεί εύκολα να διορθωθεί. Τολμήστε το!