Το εκτρόπιο της ουρήθρας είναι μια καλοήθης πάθηση. Εμφανίζεται συνήθως με μία ομαλή, στρογγυλή προσεκβολή στο έξω στόμιο της ουρήθρας η οποία έχει σκούρο κόκκινο ή βυσσινί χρώμα. Συχνότερα αφορά σε γυναίκες μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας και σπανιότερα μικρότερες ηλικίες.

Η αιτιολογία του εκτροπίου είναι άγνωστη. Πιθανολογείται η έλλειψη των οιστρογόνων, η οποία οδηγεί σε ατροφία των ιστών της περιοχής, με αποτέλεσμα ένα τμήμα του βλεννογόνου (της επένδυσης) της ουρήθρας να προβάλει προς τα έξω. Το εκτρόπιο μπορεί να είναι ασυμπτωματικό ή να προκαλεί προβλήματα τα οποία οφείλονται σε μηχανικό ερεθισμό (σκούπισμα μετά την ούρηση, τριβή με εσώρουχα) ή στο μέγεθος του.

Μικρά εκτρόπια μπορεί να αντιμετωπιστούν και συντηριτικά, με τοπική εφαρμογή κορτικοστεροειδών ή και οιστρογόνων. Μεγαλύτερα εκτρόπια ή εκτρόπια με χαρακτήρες που αλλάζουν (μέγεθος, σκληρότητα, εξελκώσεις) ή εκτρόπια που προκαλούν ακόμη και αποφρακτικά φαινόμενα στην ούρηση, ενδεχομένως μπορεί να χρειαστούν χειρουργική θεραπεία. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, η ιστολογική εξέταση του παρασκευάσματος, επιβεβαιώνει τη διάγνωση.