Οι ουρολοιμώξεις είναι ένα θέμα που απασχολεί τις γυναίκες από τη γέννηση έως την τρίτη ηλικία. Πολλαπλοί παράγοντες καθιστούν τη γυναίκα περισσότερο ευάλωτη στους μικροοργανισμούς που προκαλούν τις ουρολοιμώξεις. Η ανατομία της περιοχής, το μικρό μήκος της ουρήθρας, η γειτνίαση με τον κόλπο και την περιοχή του πρωκτού είναι σημαντικοί παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Παράλληλα, το μικροπεριβάλλον του κόλπου αλλά και ορμονικές διαταραχές, συμβάλλουν επίσης στην εμφάνιση ουρολοιμώξεων

Σε κάποιες περιπτώσεις, μια ουρολοίμωξη μπορεί να επανεμφανίζεται παρά τη σωστή αντιμετώπιση και την τήρηση των οδηγιών, όπως συμβαίνει στις υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Η ειδική αυτή κατηγορία, αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για τις γυναίκες όλων των ηλικιών, μια και η κλασική αντιμετώπιση είτε δεν έχει αποτέλεσμα ή δε δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα.

Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις μπορεί να εμφανιστούν σε γυναίκες κάθε ηλικίας. Σε νεαρότερες ηλικίες, μπορεί να συνδέονται με τη σεξουαλική επαφή και να εμφανίζονται μετά από αυτή. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, άλλοι παράγοντες, όπως η ένδεια των οιστρογόνων και η ύπαρξη ανατομικών προβλημάτων όπως η πρόπτωση και η χαλάρωση του πυελικού εδάφους μπορεί να συντηρούν το πρόβλημα. Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις μπορεί να προκαλούνται από κάποιο μικρόβιο το οποίο εμφανίζει ισχυρή προσκόλληση στο ουροποιητικό σύστημα, ενώ παράλληλα έχει βρεθεί ότι κάποιες γυναίκες χάνουν ένα προστατευτικό στρώμα που επενδύει το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ευάλωτες στις επιθέσεις των μικροβίων.

Η σωστή αντιμετώπιση ξεκινά από τη σωστή διάγνωση. Αρχικά θα πρέπει να αποκλειστούν όλοι οι παράγοντες που ενδεχομένως μπορεί να ομοιάζουν με μια τέτοια κατάσταση όπως και να μελετηθεί ενδελεχώς το ιστορικό της ασθενούς. Ο ολοκληρωμένος κλινικοεργαστηριακός έλεγχος θα διαγνώσει με ακρίβεια το πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να είναι αιτιολογική και εξατομικευμένη. Ο εξειδικευμένος γιατρός, διαθέτει όλα τα μέσα ώστε να δώσει μια αποτελεσματική και οριστική λύση στο πρόβλημα.